Weg met de agilepolitie!

 

Ken jij ook van die mensen? “Zo staat het niet in het wetboek der Scrum artikel 8, lid 20, regel 100: Men mooeat ende zal tean allean tighdean den daegh beaghynnean met eene staendup, dya staende geadaean mooeat woordean. Anders sij men nieat aeghylus.” En vervolgens slaan ze elkaar de hersens in tijdens de definitieoorlogen of het nou ‘review’ of ‘demo’ is. “We moeten wel dezelfde taal spreken, anders snappen we elkaar niet!” Als gevolg moeten er nieuwe definities verzonnen worden, want iedereen is inmiddels klaar met het woord ‘agile’. Het is een buzzwoord geworden. En de agile wereld is er nog niet over uit of je agile nou met of zonder hoofdletter schrijft. Ik zie ook verschillende kampen ontstaan die het niet met elkaar eens zijn. En ik lees veel artikelen die allemaal die ene zilveren kogel hebben: nog meer proces! Kortom we kunnen maar beter stoppen met werken, want kunnen we het eigenlijk wel goed doen?

 

De zilveren kogel

Vaak is men op zoek naar een ‘silver bullet’. Die ene kogel die alle problemen oplost. Zo heb ik wel eens een manager horen zeggen: “we gaan over op het Spotify model!” Wake up call: het Spotify model werkt vooral goed bij Spotify. Waarom? Die hebben hun eigen agile gevonden. Die hebben wat uitgeprobeerd, wat bijgesteld, fouten gemaakt en uiteindelijk hebben ze een manier gevonden die werkt. En waarschijnlijk blijven ze dat doorontwikkelen. Ieder bedrijf en zelfs ieder team zit in een andere context. Waarom zouden alle bedrijven hetzelfde moeten werken?

 

De Bruce Lee filosofie

Er heerst een aloude discussie over wat de beste vechttechniek is. Op dit moment lijkt MMA (Mix Martial Arts) de beste papieren te hebben. Daar worden verschillende stijlen gecombineerd. Vechtsportbeoefenaar Bruce Lee was een complete vechter die verschillende stijlen beheerste. Zijn filosofie was vrij vertaald: pak van iedere stijl het beste en combineer het, dan ben je op iedere situatie voorbereid. Kortom: wees allround. Hij heeft MMA niet bedacht, maar het is door hem wel populair geworden. Dus ga allemaal op MMA! Want dan ben je onverslaanbaar! Als je dat denkt dan snap je het nog niet. Ga niet helemaal los met één manier, maar pas verschillende toe. Ervaar het zelf of het werkt. Creëer je eigen stijl.

 

Bruce Lee in mijn rugzak

Zo creëer ik ook mijn eigen stijl, net zoals Bruce lee. Een voorbeeld is Tmap, die volgens velen de gruwel van de agile testwereld is. Daar ben ik het mee eens, maar ik gebruik nog steeds een aantal zaken zoals de testtechnieken. Die combineer ik samen met mijn exploratieve testen. Het is goed om te weten wat wel en wat niet werkt. En daarvoor moet je het DOEN en ervaren. Je rugzak vullen en daarmee je eigen weg vinden door te combineren. Daarbij doet het er mij niet toe welke ‘stijl’ ik zojuist heb gebruikt.

 

Hoe doe je dat dan?!
Practice what you preach en pak het voortaan als volgt agile aan:

  1. Ga gewoon lekker aan het werk.
  2. Kijk waar je tegenaan loopt.
  3. Los het samen met je team op.
  4. Probeer dingen uit, ga op verkenning uit, maak fouten, leer ervan!
  5. Laat anderen fouten maken en straf het niet af.
  6. Verplaats je in het belang van een ander, sta open voor andere ideeën
  7. Blijf communiceren met elkaar
  8. Vul die rugzak zonder te oordelen, combineer en experimenteer ermee!

 

In een volgende blog laat ik je een team zien dat helemaal afgefakkeld zou worden door de agile politie. Toch is de klant erg tevreden over het team en behalen we goede resultaten! Hebben wij onze agile gevonden?

Jochem Gross - Agile Tester (https://www.linkedin.com/in/jochemgross/)

Naar het overzicht

Alain Bultink | Managing Director
[email protected]
06-15361077

Benno Kuipers | Directeur
[email protected]
06-52600438

Emilie Lamers | Directeur
[email protected]
06-15653500