De balans tussen perfectionisme en pragmatisme tijdens testen

Auteur: Daniëlle Thijssen

Als tester ben je niet alleen bezig met het vinden van fouten, maar ook met het maken van keuzes. Wat test je wel en wat niet? Hoe ga je om met die ene bug die maar zelden voorkomt? En wanneer stop je met zoeken en accepteer je dat niet alles perfect hoeft te zijn? In deze blog wil ik je meenemen in de kunst van het kiezen tussen perfectionisme en pragmatisme. Hoe vind je als tester de balans tussen het streven naar perfectie en de realiteit van budgetten en deadlines?

Perfectionisme: De rol van Pietje Precies 

Mijn ‘Pietje Precies’ vindt dat alles getest moet worden. Als je het niet test bestaat de kans dat je een belangrijke bug over het hoofd ziet. Maar in de praktijk is het niet zo simpel. Hoe verder je in het testproces komt, hoe meer je merkt dat je niet alles kunt testen. Simpelweg omdat er niet genoeg tijd is. En dan komt de grote vraag: ga ik voor perfectie of neem ik genoegen met goed genoeg?

 

Perfectie klinkt goed. Maar wat betekent dat eigenlijk in de wereld van het softwaretesten? Stel je voor dat je een systeem test en je besluit elk scenario tot in de kleinste details te doorlopen tot aan de zeldzaamste randgevallen. Misschien kom je ergens een kleine bug tegen die zich alleen voordoet in een specifieke combinatie van omstandigheden en heeft deze in werkelijkheid geen enkele impact op de gebruikerservaring. Maar daar ga je dan. Je zoekt en zoekt, omdat je geen risico wilt nemen.

 

Perfectionisme leidt tot vertragingen. Door je te richten op het perfect oplossen van een klein probleem, kun je tijd verliezen die je beter had kunnen besteden aan de kritieke onderdelen van het systeem.

 

Pragmatisme: De rol van Praktische Paula

Dan komt ‘Praktische Paula’ om de hoek kijken. Die nieuwe functionaliteit moet wel live staan voordat de concurrent dat doet... Het moet toch af zijn voordat het budget op is…

Dit betekent echter niet dat je slordig of halfslachtig te werk kunt gaan. Pragmatisme komt niet neer op het ‘afraffelen’ van je werk, maar om efficiënt te blijven.

 

Als tester moet je op basis van de omstandigheden de juiste keuzes maken. Elke bug die je vindt is er eentje, maar niet elke fout heeft dezelfde impact. Pragmatisme betekent dat je de risico’s van een systeem analyseert en prioriteit geeft aan wat echt belangrijk is. Soms betekent dat dus dat je wat kleine imperfecties laat liggen, zodat je de grotere problemen kunt aanpakken.

 

De balans vinden

Het doel is niet om te kiezen tussen perfectionisme en pragmatisme, maar om de juiste balans te vinden. Laat jouw Pietje Precies en Praktische Paula samenwerken, als een goed team. Dit doe je door een duidelijke afweging te maken: welk probleem moet je nu oplossen en welk probleem kan wachten? Als tester moet je leren wanneer je moet doorzetten en wanneer je kunt stoppen.

 

Door jezelf af te vragen of een bug werkelijk invloed heeft op de gebruiker of het systeem, kun je de waarde van je testwerk vergroten. Focus je niet alleen op de details, maar op wat er écht toe doet. Dit betekent niet dat je slordig moet zijn, maar dat je slimme keuzes maakt.

 

Als tester werk je in een team. Communicatie met ontwikkelaars, product owners en gebruikers is essentieel. Het is belangrijk om samen te bepalen welke bugs prioriteit hebben. En zo kun je bepalen waar jij je aandacht en tijd het beste aan kan besteden om zoveel mogelijk waarde voor de klant te leveren.

 

Het belang van slimme keuzes

Perfectionisme houd je scherp op kwaliteit en risico’s. Maar pragmatisme zorgt dat het werk klaar is, rekening houdend met tijd, middelen en prioriteiten. Als tester moet je leren wanneer je kunt stoppen met zoeken, en hoe je de focus kunt leggen op wat het belangrijkst is. Als je de balans tussen perfectionisme en pragmatisme weet te vinden, zorg je ervoor dat je software van hoge kwaliteit blijft leveren, zonder dat je in een eindeloze zoektocht naar perfectie vastloopt.

 

Mijn tips voor het vinden van de balans tussen perfectionisme en pragmatisme

 

Focus op risico's

  • Prioriteer je testactiviteiten op basis van risico inschatting.
  • Concentreer je op kritieke functionaliteiten en gebieden met hoge impact.

Automatiseer slim, niet alles

  • Automatiseer tests die vaak worden herhaald en kunnen dienen als regressietest.
  • Steek geen tijd in het automatiseren van uitzonderlijke situaties die weinig voorkomen of weinig impact hebben.

Werk samen met product owner en ontwikkelaar

  • Zorg dat je vroeg betrokken bent bij een story, bijvoorbeeld middels three amigo sessies.
  • Betrek ontwikkelaars vroeg om testbaarheid te verbeteren.

Wees flexibel in je teststrategie

  • Test context afhankelijk, snelle checks voor low-risk en diepere tests voor high-risk gebieden.
  • Voer exploratory testen uit. Maak daarbij gebruik van testdoelen en testcharters om de juiste focus te houden.

Bepaal stopcriteria

  • Bedenk vooraf wat 'goed genoeg' criteria zijn bij het testen. Bijvoorbeeld: “We stoppen als we geen kritieke of hoge impact issues meer vinden binnen X tijd.”
  • Gebruik time-boxing. Beperk je testsessies en evalueer na elke sessie of verdere testen echt nuttig zijn.

 

Hoe bewaak jij de balans tussen jouwe Pietje Precies en Praktische Paula?

Ik ben benieuwd naar jouw tips en ervaringen.

Naar het overzicht

Alain Bultink | Managing Director
[email protected]
06-15361077

Benno Kuipers | Directeur
[email protected]
06-52600438

Emilie Lamers | Directeur
[email protected]
06-15653500