De Kracht van Exploratory Testing: Het structureren van het onbekende

Stel je even voor: je hebt meer dan twee decennia achter de rug in de softwaretest wereld. Je denkt dat je alles wel hebt gezien: van error guessing, het gebruiken van testtechnieken en het maken en uitvoeren van testgevallen, maar ook de zwaarste geautomatiseerde scripts. En dan hoor je voor het eerst over Exploratory Testing. Je denkt misschien dat het gewoon 'zomaar wat rondklikken' is, zonder structuur of strategie. Laten we dat misverstand meteen uit de weg ruimen.

 

Structuur in chaos

Exploratory Testing is verre van lukraak klikken. Het is een gestructureerde benadering van software testen die draait om het ontdekken van zaken waar we van tevoren nog geen idee van hebben. Donald Rumsfeld, voormalig Amerikaans minister van Defensie, noemde dit fenomeen treffend "There are unknown unknowns" (ref 1). Dit betekent dat er altijd aspecten van software zijn die we niet kennen en niet kunnen voorspellen. Hier komt Exploratory Testing om de hoek kijken.

 

Het verwaarloosde goud

Helaas wordt Exploratory Testing vaak over het hoofd gezien of als optioneel beschouwd. Het is tijd om deze onderschatte goudader in het software testen serieus te nemen. Het stelt testers in staat om flexibel te reageren op veranderende omstandigheden en snel in te spelen op nieuwe inzichten.

 

Een paar voorbeelden hiervan:

  • Bij Exploratory Testing zijn er geen vooraf vastgelegde scripts, wat testers de vrijheid geeft om intuïtief te werk te gaan. Ze kunnen zich zo sneller focussen op recent aangepaste delen van de software. 
  • Deze manier van werken speelt ook in op de kennis en ervaring van de tester, wat bijdraagt aan het opmerken van onverwachte knelpunten.
  • Zonder gebonden te zijn aan vaste scripts, hebben testers de wendbaarheid om in te spelen op nieuwe inzichten. Dit opent de deur naar het ontdekken van nieuwe testscenario's en potentiële risico's.

 

Het is een belangrijk onderdeel voor een aanpak welke productrisico's tot een minimum kan beperken. Dit is iets wat je niet volledig kan doen met de traditionele aanpakken waarbij je van tevoren probeert zoveel mogelijk te bedenken en te beschrijven (de testgevallen aanpak).

 

Tips om te beginnen

Nu je begrijpt waarom Exploratory Testing van onschatbare waarde is, laten we eens kijken hoe je kunt beginnen met deze gestructureerde aanpak in je dagelijkse werk:

  1. Leer je applicatie kennen: neem de tijd om de applicatie grondig te begrijpen voordat je begint met testen. Dit omvat het bestuderen van specificaties, verhalen van gebruikers, supportafdelingen. Spreek met zoveel mogelijk mensen over de applicatie en lees elk beschikbaar document dat je kan vinden.
  2. Start een Exploratory test sessie met een testcharter: Identificeer specifieke gebieden of functies van de applicatie die je wilt verkennen. Stel testcharters op om je testactiviteiten te sturen en focus te geven.
  3. Aantekeningen, aantekeningen… Noteer je bevindingen: houd aantekeningen bij van wat je ontdekt tijdens het testen, inclusief bugs, onverwacht gedrag, vragen, mogelijke verbeteringen, geleerde zaken en nieuwe risico’s.
  4. Gebruik checklists: Maak gebruik van checklists om ervoor te zorgen dat je belangrijke aspecten van de applicatie niet over het hoofd ziet. Iets wat veel gebruikt wordt in Exploratory Testing is de PCO (Product Coverage Outline) - Ref 2,3), wat een vrij uitgebreide checklist in mindmap vorm is.

 

Meer kennis opsnuiven?

Wil je dieper in de materie duiken?

- Boeken: "Explore It!" en "Lessons Learned in Software Testing". Echte must-reads!

- YouTube: Zoek om te beginnen presentaties van James Bach en Michael Bolton. (niet de Rockstar maar de tester)

- Websites: Ministry of Testing - https://www.ministryoftesting.com/

 

Laat Exploratory Testing je leiden

Of je nu een doorgewinterde tester bent of nieuw in het vakgebied, Exploratory Testing biedt een gestructureerde manier om het onbekende te verkennen en productrisico's te minimaliseren. Dus waar wacht je nog op? Ga de uitdaging aan en laat Exploratory Testing je nieuwe horizonten ontdekken in de wereld van software testing. Het is tijd om het verschil te maken en de kwaliteit van software naar nieuwe hoogten te tillen.

 

Tot het volgende avontuur in softwareland!  

 

Rob van Steenbergen

 

Referenties

  1. Rumsfeld, D. (2002) - https://en.wikipedia.org/wiki/There_are_unknown_unknowns
  2. Youtube video van Huib schoots over de Product Coverage Outline - https://youtu.be/NUojNfDjIjw?si=YKq3j2PGk_Fcds7I
  3. Voorbeelden van PCO’s van Michael Bolton in een presentatie - https://developsense.com/resource/pcos.pdf
Naar het overzicht

Alain Bultink | Managing Director
[email protected]
06-15361077

Benno Kuipers | Directeur
[email protected]
06-52600438

Emilie Lamers | Directeur
[email protected]
06-15653500