Focus houden en kritisch kijken...

Auteur: Jochem Gross

Als tester schuif ik steeds meer naar de techniek toe, iets wat enorm waardevol is. Zeker ook met de gedachte dat ik het UI gedeelte wel onder de knie had. Een workshop over toegankelijkheid op de Agile Testing Days was voor mij de reden om eens opnieuw naar mezelf te kijken als tester. Er blijkt namelijk nog een grote wereld te winnen voor mij op UI- en UX-gebied. Ik heb het door de jaren heen verwaarloosd: de techniek was belangrijker. Ik testte natuurlijk wel op de UX, maar meer vanuit mijn eigen smaak en gedachte. Maar net zoals met bijna alles is er over UX wel degelijk heel veel nagedacht, onderzocht en uitgeprobeerd. En UX heeft een direct verband met mijn vroegere favoriete vakken: marketing en psychologie!

 

Energielevel

Hierdoor kreeg ik er meteen energie van. Het is iets wat ik wil begrijpen en wat voor mijn gevoel ook tastbaarder is dan de wat meer abstracte ‘achterkant’ van het systeem. Daarnaast is het ook super interessant. Vandaar dat ik heb besloten om mezelf te specialiseren in toegankelijkheid, gevolgd door UX. Wellicht daarna ook nog mobile testing. Dit voelt voor mij aan als ‘de vergeten groenten’. Ik heb ze weer teruggevonden!

Digitale toegankelijkheid

Om hier ook wat meer mee te gaan doen, zijn we bij De Agile Testers onlangs begonnen met digitale toegankelijkheid. Op dit moment ben ik bezig met de cursus WCAG specialist. Voor mensen zonder beperking maak je een applicatie makkelijker. Maar voor mensen met een beperking maak je het mogelijk om mee te doen met de mensen zonder beperking. Je voelt je dan niet of minder buitengesloten. En dat is ook waar we naar toe willen: zoveel mogelijk mensen mee laten doen. Dat is ook waar De Agile Testers voor staat: jezelf kunnen zijn. Er zijn allerlei soorten beperkingen. Zo kan je bijvoorbeeld morgen je arm breken, waardoor je een applicatie niet meer of minder goed kunt bedienen. Of je ogen worden steeds slechter, waardoor je wellicht moet stoppen met werken. Maar ook iets 'simpels' als last van je pols hebben terwijl je graag het toetsenbord wilt gebruiken. Zo hebben steeds minder applicaties een (logische) tab volgorde.

 

Volgende blog

Gelukkig zijn er steeds meer tools beschikbaar die hierop controleren. Een deel hiervan heeft dit zelfs al automatisch ingebouwd. Maar wie of wat gaat dat testen? Je zou zeggen: de automatisering natuurlijk! Deels kan die checken of er aan de eisen voldaan wordt, maar je moet alles in context van elkaar testen. Zo heb je bijvoorbeeld een filmpje. Die kan op zichzelf goed werken, maar hoe werkt het op een pagina met andere onderdelen? Hoe wordt er verwezen naar het filmpje? Is het duidelijk waarover het filmpje gaat en waarom dat iemand zou kunnen bekijken? In een volgende blog zal ik hier dieper op ingaan.

 

Ik zit sinds 2007 in de IT, dus het blijft nodig om kritisch te kijken naar je eigen ontwikkeling. Maar zeker ook naar de ontwikkelingen op de markt. Zo gaat er in 2025 op Europees niveau een nieuwe toegankelijkheidswet van start. Ook dit onderwerp zal ik bespreken in één van mijn volgende blogs.

Tot slot

Dit besluit maakt mij completer als tester. Ik zeg het andere niet vaarwel. Ik vind het nog steeds leuk om ‘mappings’ te testen en kijken of alles goed gaat met een pipeline. Ik vind het niet erg om Cypress op te starten via de console en met Git bezig te zijn. Maar het testvak is zo breed… Focus houden en kritisch kijken waar je jezelf prettig bij voelt is belangrijk. En dat maakt het testvak ook zo geweldig!

 

En jij?

Ik, Jochem Gross, ben benieuwd of jij een soortgelijke ervaring hebt. Laat het weten door mij een email te sturen.

Naar het overzicht

Alain Bultink | Managing Director
[email protected]
06-15361077

Benno Kuipers | Directeur
[email protected]
06-52600438

Emilie Lamers | Directeur
[email protected]
06-15653500