Testen in de moderne wereld: weg met die verouderde ideeën

Auteur: Rob van Steenbergen

Agile is het nieuwe ontwikkelen

Als je het nog niet door had, agile is de filosofie die we vandaag de dag gebruiken voor softwareontwikkeling. Dat is in ieder geval wat ik tegenkom. Zelfs bij organisaties die nog steeds in de traditionele wereld lijken te leven op managementniveau zie je teams en afdelingen ‘agile gaan’. En agile… Ja, dat is echt anders. Er zijn geen onnodige processen, er is geen echte hiërarchie in een agile organisatie, degenen die het werk doen, bepalen zelf hoe ze het doen.

Het draait om vier kernwaarden: mensen en hun onderlinge interacties, werkende software, samenwerking met de klant en het inspelen op verandering. Achter deze waarden staan overigens ook nog eens twaalf principes. De website https://agilemanifesto.org/ is voor iedereen een goede bron om goed door te nemen.

Het V-model en de overgang naar Agile

Wij, als testers, zijn altijd onze eigen weg gegaan. We hebben onze eigen methoden geïntroduceerd (zoals TMap, ISTQB, TestFrame, Testgoal, et cetera) en hierbij ons eigen model gemaakt: het V-model. Ik herinner me zelfs dat we nog wat discussie hadden over een "W-model" of een dubbel "V-model".  Terwijl de projectmanager zijn projectmanagementplan schreef, schreven wij ons Mastertestplan (MTP). En voor elke fase in het traject schreven we nieuwe plannen en we hadden zelfs methoden om onze testprocessen te verbeteren, bijvoorbeeld TPI en TMM. Er waren zelfs ideeën over het iteratief uitvoeren van de watervalmethode, om zo de voordelen van waterval en agile te combineren.

 

Nu dan agile, de moderne wereld

Maar nu draait alles om agile en bij veel bedrijven wordt dit toegepast met het framework Scrum. En dat lijkt redelijk goed te werken. Natuurlijk zijn er nog steeds bedrijven met watervalprojecten, of in ieder geval lange trajecten die gefaseerd van ontwerp naar bouw en dan naar testen gaan. Maar zelfs in de meer traditionele bedrijven zie je dat er op de werkvloer hier of daar een agile manier van werken ontstaat bij bepaalde afdelingen of teams.

 

Agile is niet iets nieuws meer; onze jongere collega's groeien ondertussen, samen met de nieuwe technologie op met deze manier van werken.

 

Oude testaanpakken passen niet meer bij agile, maar hebben we dat door?

Passen deze zaken nog wel in de moderne manier van werken? We praten (bijna) niet meer over deze concepten, omdat ze niet meer bruikbaar zijn. En als je nog steeds een MTP maakt voor een agile ontwikkeltraject, TPI gebruikt om je testen te verbeteren en het V-model erbij haalt, dan vraag ik je om nog eens goed na te denken of je eigenlijk wel zo agile bent. Of mag zijn natuurlijk.

 

Zelf denk ik dat deze benaderingen flink achterhaald zijn.

 

Ik heb hier een lijstje met zaken die niet meer thuishoren in de moderne manier van werken:

  • TPI, TMM
  • Acceptatiecriteria
  • Bevindingen procedures
  • Error guessing
  • Gebruikersacceptatietest
  • Logische testgevallen
  • Fysieke testgevallen
  • Non-functionals
  • Regressietesten
  • Testmanager, testcoördinator
  • User Interface testautomatisering

 

En toch hoor ik deze termen nog steeds. Het zijn allemaal ideeën uit de traditionele wereld en terwijl de wereld verandert, blijven we ze gebruiken.

Weg met die traditionele gedachten.

Maar ik zeg: weg ermee! Anders werken is ook anders doen. We zullen echt mee moeten met de moderne manier van ontwikkelen en niet oude ideeën moeten blijven herkauwen. Het testen moet “parallel blijven lopen” met alle veranderingen in de IT.

 

Wat vind jij? Laat weten wat je ervan vindt. Ik wil graag in volgende blogs op een aantal van dit soort ideeën ingaan en input kan ik zeker gebruiken!

 

Ik, Rob van Steenbergen, hoor graag jullie ideeen en hoe jullie er naar kijken, zodat ik die kan gebruiken!

Naar het overzicht

Alain Bultink | Managing Director
[email protected]
06-15361077

Benno Kuipers | Directeur
[email protected]
06-52600438

Emilie Lamers | Directeur
[email protected]
06-15653500