In de wereld van het softwaretesten vertrouwen we vaak op de, zoals ik ze noem, de traditionele testtechnieken. Maar zoals elke doorgewinterde tester weet, is stilstand achteruitgang. Dus waarom zouden we ons beperken tot deze technieken als de digitale horizon zoveel meer te bieden heeft?
Beperken we ons niet te veel met de set van bekende testtechnieken?
Stap voor Stap: Van black-box tot rubber ducky
De professionele tester kent ze allemaal: de grenswaardeanalyse, beslistabellen test, equivalentieklassen, pairwise testing, et cetera. Maar in deze dynamische digitale eeuw met alle technische veranderingen is er ook een steeds groter wordende behoefte om buiten de kaders te treden. Een behoefte of misschien wel een must.
Kun je je voorstellen dat je software test met een rubber eendje? Of dat je bewust chaos creëert om te zien hoe veerkrachtig je systeem echt is? Het klinkt bijna als sciencefiction, maar dit zijn realistische en buitengewoon effectieve testtechnieken!
Een oceaan aan testtechnieken
Dit is slechts het topje van de ijsberg. Er zijn talloze creatieve testtechnieken die wachten op ontdekking en implementatie. Enkele andere vermeldenswaardige technieken zijn: de shoe test, post-its test, coffee cup test, screenshot testing…
De shoe test
Deze komt van James Bach. De shoe test: Leg een echte schoen op het toetsenbord om willekeurige input te genereren. Dit doe je niet zomaar natuurlijk, maar je kan op het idee komen omdat je misschien hebt gezien dat de software vreemd reageert als er teveel toetsen tegelijktijdig worden ingedrukt.
De Post-it test
Stel je voor dat je een app test door het scherm te bedekken met post-its. Het klinkt misschien absurd, maar wat als je daardoor een cruciale interfacefout ontdekt die je anders over het hoofd had gezien?
Voorbij de Grenzen: nog drie uitzonderlijke testtechnieken
De shoe test en de post-it test zijn twee voorbeelden. Hier nog een paar.
Waarom stoppen bij de basis?
Zie het zo: als testers zijn we niet alleen de waakhonden van softwarekwaliteit, maar ook de pioniers die de grenzen van wat mogelijk is opzoeken en verleggen. Van de shoe test tot de reality simulation, er is een hele wereld van technieken om te verkennen.
Uiteindelijk is het doel altijd om betere, veiligere en meer intuïtieve software te leveren. Dus waarom zou je jezelf beperken? Experimenteer, innoveer en ontdek wat je echt kunt bereiken als tester.
De perfectie vinden in imperfectie
Nog een goede reden om creatiever te zijn in testtechnieken: wat maakt een geweldige tester? Is het iemand die zich strikt aan de regels houdt en elke test volgens het boekje uitvoert? Of is het iemand die de grenzen opzoekt, die durft te experimenteren en te ontdekken waar anderen misschien terugdeinzen?
Bedenk dat elk softwareproduct uniek is, met zijn eigen uitdagingen en eigenaardigheden. Terwijl traditionele testtechniek geweldig zijn om een solide basis te leggen, zijn het vaak die unieke, creatieve benaderingen die de meest verborgen en verassende bugs aan het licht brengen.
Durf te dromen, durf te falen
Maar bij dit alles is het belangrijk om te onthouden: het is okay om te falen. Sterker nog, in de wereld van softwaretesten is falen soms het beste wat je kan overkomen. Want elke fout die je vandaag ontdekt, is een probleem dat je klant morgen niet zal tegenkomen.
Dus, volgende keer als je vastzit of gewoon iets nieuws wilt proberen, denk dan terug aan deze onconventionele methoden. Neem een rubberen eend om even door wat ideeën te ventileren, stap de gang op, het trappenhuis in, of zet gewoon je systeemtijd 10 jaar vooruit. Wie weet welke verrassingen je zult ontdekken!
En onthoud: in deze spannende wereld van softwaretesten is het enige wat je nodig hebt een beetje moed, veel nieuwsgierigheid en de wil om te blijven leren, te groeien en daarmee voor innovatie te zorgen in ons vakgebied.
Experimenteer, laat het mij weten wat je hebt uitgevonden en vertel je verhaal door!
Rob van Steenbergen
Nog een lijst van ideeën voor creatieve testtechnieken:
Alain Bultink | Managing Director
[email protected]
06-15361077
Benno Kuipers | Directeur
[email protected]
06-52600438
Emilie Lamers | Directeur
[email protected]
06-15653500